CNC Nedir?
CNC Nedir?
CNC nedir? CNC, İngilizce Computer Numeric Control ifadesinin baş harflerinin kısaltmasıdır. İnsan gücü gerektiren işleri kolaylaştırmak ve seri hale getirmek için tasarlanmış bir torna tezgahı türü olan CNC, “Bilgisayar Destekli Nümerik Kontrol” olarak isimlendirilir. Amacı takım tezgahlarının sayısal komutlarla ve bilgisayar yardımıyla kontrol edilmesidir. CNC torna tezgahları, bilgisayar kontrolü ile kullanılan NC programları sayesinde iş parçalarını belirlenen ölçü, ilerleme ve devir ile kısa zamanda seri bir şekilde üretim yapmaktadır.
CNC Takım Tezgah Çeşitleri ve CNC Özellikleri
CNC tezgah, Nümerik Kontrol (NC) sistemine bilgisayar desteği eklenmesi ile oluşturulan bir tezgahtır. CNC ile çalışabilen yaygın takım tezgâhları arasında:
- Torna tezgahı (lathe Machine)
- Freze tezgahı(Miling Machine)
- Matkap tezgahı (Drilling Machine)
- Delik Büyütme Tezgahı (Borıng Machıne)
- Taşlama Tezgahı (Grinding Machine) bulunmaktadır.
CNC takım tezgahlarının fiziksel tasarım ve konstrüksiyonları NC tezgahları ile aynıdır. Ancak NC takım tezgahlarında yapılmaları mümkün ve ekonomik olmayan bir dizi fonksiyonel özellikler CNC tezgahlara eklenmiştir. CNC tezgah özellikleri şunlardır;
- CNC makine programları hafızada saklanabilir ve defalarca kullanılabilir.
- CNC tezgahın enerjisi kesilse bile program vb. veriler kaybolmaz.
- İstenildiği zaman cnc tezgah programlarında değişiklik yapılabilir.
- Ana programa ek olarak alt programlar eklenebilir. Böylece ana programın yapıldığı sırada bu alt programlar gerekli yerlerde çağrılarak işlem tamamlanır.
- Kesici telafisi özelliği ile belirli ölçü düzenlemeleri programın işletimi sırasında makine tarafından yapılabilir.
- Kesici kırıldığında farklı çaptaki kesici ile programa kalınan yerden devam edilebilir.
- Elde edilen yüzey kalitesi ve hassasiyet konvansiyel tezgahlara (Conventional Machines) kıyaslanmayacak derecede iyidir.
- Birçok bilgisayar ve sistemleriyle iletişim kurabilme avantajına sahiptir.
- İmalattan önce görüntü ünitesi (Visual Display Unit) yardımıyla grafik olarak parçanın ön izlemesi yapılabilir.
- Kesici aletler CNC yardımıyla otomatik değiştirilebilir.
CNC Kullanım Alanları
CNC ne işe yarar ve CNC nasıl çalışır sorularınıza cevap vermeden önce CNC kullanım alanlarından da bahsedelim. İlk olarak üç eksenli freze tezgahında kullanılan sistem daha sonra torna, taşlama vb. takım tezgahlarına da uygulandı. Günümüzde ise imalat yapılan hemen hemen her alanda CNC kullanılmaktadır. CNC tezgah kullanılan alanlar;
- Havacılık
- Savunma
- Otomotiv
- Tüketim malları
- Mobilya
- Yedek parça
Talaşlı imalat ve kaynakçılıkta da CNC makine kullanılır. Üretim yapan her sektör için ihtiyaçları karşılayan mükemmel bir teknolojidir. Reklamcılık sektöründe de maket kalıp üretimlerinde, mockup üretimler yapılmasında, tema parklar için tasarlanan mekanların üretiminde CNC tezgahtan yararlanılabilir.
CNC Nasıl Kullanılır?
CNC nasıl çalışır sorusuna cevap verecek olursak makine üzerindeki takımları harekete geçirmek veya bir parçayı işlemek için CNC simülasyon ya da imalat programlarını kullanmak gerekir. CNC makinelerinin ortak dili olan G kodları ile kontrol ünitesinden servo eksenlere hangi hareketi hangi hızda ve sıra ile yapacağı iletilir. NC dosyası olarak kaydedilen bu işlemler, CNC tezgahına bir flash bellek yardımıyla aktarılır.
CNC makine sisteminde bulunan ekrandan son kontroller yapılır ve onay verildikten sonra işlemler makine tarafından gerçekleştirilir. İmalat süresi program detayına göre değişmektedir.
CNC Tezgah Avantajları
CNC nasıl kullanılır sorunuzu yanıtladığımıza göre bir diğer merak edilen konu olan CNC tezgah avantajları hakkında da bilgi verelim. Yatırım yapmak konusunda kararsız olan firmalar için sayfamızdaki bilgiler faydalı olabilir.
- CNC tezgah ayarlama zamanı diğer tezgahlara göre daha kısa olan bir sistemdir.
- Ayarlama, ölçü ve kontrol zamanlarını en aza indirir.
- CNC tezgahlar, insan faktörünü ortadan kaldırır. Dolayısıyla seri ve hassas üretim imkanı sağlar.
- CNC sayesinde tezgah işlemleri yüksek hassasiyetle yapılır.
- CNC tezgahlarda çalışma hızı her zaman aynıdır.
- Elektrik ve malzeme giderleri düşüktür.
- Kalıp, mastar, şablon vb. elemanlardan faydalanılmadığı için sistem daha ucuzdur.
- Depolama yeri sorunu yaşanmaz.
- Yapılacak değişiklikler istenilen noktada ve vakit kaybetmeden gerçekleştirilebilir.
CNC tezgah kullanımında üretim daha esnek ve konforludur. Zaman ve maliyet dengesi sağlanmıştır.
CNC Tezgahlarla Daha Hızlı Üretim!
CNC makine kullanımı imalat sektöründe son yıllarda çığır açan bir teknoloji haline gelmiştir. Üretim kalıplarını sorunsuz bir şekilde elde etmeyi sağlayan CNC tezgahlar, operatör hatalarını minimuma indirmesi, hızlı ve hatasız üretim yapmayı sağlaması açısından önemlidir.
Havacılıktan reklam sektörüne kadar her alanda kullanılan CNC makine ile müşteri beklentileri karşılanabilir. CNC makineleri daha iyi kullanmak ve çizimini geliştirmek isteyenler AutoCad, CadCam, SolidWorks, 2DW, CNC3D, Fanuc vb. programları kullanmayı öğrenebilirler.